Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

BALKÁNI GERLE
(Eurasian Collared-Dove, Streptopelia decaocto)

Előfordulása, élőhelye:
Élőhelyéül elsősorban az emberi településeket, falvakat, tanyákat, városi parkokat, kerteket részesíti előnyben. A 20. század környékén árasztotta el Európát Dél-kelet felől. A Balkáni gerle a városokban elterjedt madárfaj lett. Nagy konkurenciája a Házi galamboknak, viszont míg a házigalambok az épületeken fészkelnek, a balkáni gerle inkább városi parkok fáin költ.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 31–34 cm, szárnyfesztávolsága 48–56 cm, testtömege 160–250 gramm között mozog. Közepes termetű, elegáns alakú madár nagyrészt kékes-barnásszürke tollazattal. A faj egyik fő jellegzetessége a fekete, fehérrel szegélyezett nyakörv, ami a fiatal egyedeknél még nem látszik.

Életmódja, táplálkozása:
Főként növényi eredetű táplálékot fogyaszt, a növények magvaival táplálkozik. Ebből kifolyólag előszeretettel keresi fel a művelt területeket, magtárakat. A tojó a fiókákat a begyében felaprózódott étel felöklendezésével eteti. Télen gyakori látogatója a kihelyezett etetőknek.

Fészkelése, szaporodása:
Évente többször költ, a költési időszak április végétől októberig tart. Fészekalja 2 tojásból áll, amelyen 18–22 napig kotlik. A kikelt fiókák a 25-26 nap elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon nem védett faj.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***