Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

BARÁTPOSZÁTA
(Blackcap, Sylvia atricapilla)

Előfordulása, élőhelye:
Közép- és Dél Európa nagy részén honos, igen gyakori faj. Magyarországon márciustól októberig tartózkodik, majd a téli időszakra Afrikába vonul. Sűrű aljnövényzetű ártéri erdők, parkok és kertek a lakója.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Méretéhez képest eléggé erős testalkatú madár, testhossza 13-15 cm, szárnyfesztávolsága 20-23 cm, testtömege 16-25 gramm. A hím sapkája fekete, a tojóé és a fiataloké vörösesbarna. Testük felül piszkos szürke, alul inkább halvány olíva-szürke.

Életmódja, táplálkozása:
Ízeltlábúakat, rovarokat, pókokat és ászkákat és azok lárváit gyűjtögeti az ágakon, leveleken és a talajon. Hosszú távú vonuló.

Fészkelése, szaporodása:
Fészkét száraz növényi részekből, gyökerekből, szőrszálakból készíti és általában árnyas, sűrű bokrosok alacsony ágaira rakja. Évente két alkalommal, május és július között költ. Fészekalja 4-5 tojásból áll, amelyen 12-15 napig kotlik, többnyire a tojó. A kikelt fiókák további két hét elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***