Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

BARNA RÉTIHÉJA
(Western Marsh-Harrier, Circus aeruginosus)

Előfordulása, élőhelye:
Európában és Közép-Ázsiában elterjedt, de a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában is előfordul. Magyarországon márciustól októberig tartózkodik, hazánkban rendszeresen fészkelő faj. Rövid távú vonuló, de egyes példányok át is telelnek hazánkban. A vonuló példányok a telet Afrikában töltik. Sekély, édesvizű tavak, folyók nádassal borított területein él.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
A legnagyobb rétihéja, testhossza 43-55 cm, szárnyfesztávolsága 115-140 cm. A hím testtömege 400-650 gramm, a tojóé 550-800 gramm. Feje kicsi, teste karcsúbb, szárnya keskenyebb, farka hosszabb. A hím szárnyán és farkán szürkés színezés, alsóteste rozsdabarna. A tojó sötétbarna, feje és torka világos. A fiatal példányok sötétbarnák.

Életmódja, táplálkozása:
Alacsonyan, imbolyogva vagy siklórepülésben repül, zsákmányára gyakran lebegő, "szitáló" pozícióból, hirtelen ejti rá magát. Főleg apró termetű emlősökkel, kisebb vízimadarakkal, hüllőkkel, rovarokkal táplálkozik.

Fészkelése, szaporodása:
A költési időszak áprilistól júliusig tart. Magas nádasokban nádszálakból, gyékényből épít fészket. Fészekalja 4-5 tojásból áll, amelyen gyakorlatilag egy hónapig kotlik. A kikelt fiókák 5-6 hét elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***