Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

DANKASIRÁLY
(Black-headed Gull, Larus ridibundus)

Előfordulása, élőhelye:
Eurázsiában és Észak-Amerikában honosak, a téli időszakra délre vonulnak. Telepes, gyakori költőfaj tavak, és mocsarak nádasaiban, nádszigetein. Szántókon és városokban is nagy tömegben járnak táplálék után. Télen beköltöznek a városokba, vagy víztározók környékén élnek.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 35-39 cm, szárnyfesztávolsága 86-99 cm, testsúlya 200-400 gramm. A hím fontos ismertetőjele, hogy feje a nászidőszakban csokoládébarna, szeme körül fehér gyűrűvel. Télen feje is teljesen fehér.

Életmódja, táplálkozása:
Főként állati eredetű táplálékkal, halakkal, kisemlősökkel, különböző rovarokkal, valamint gyümölcsökkel és dögökkel táplálkozik. Az élőhelyéhez közeli szeméttelepeknek is gyakori látogatója. Kiváló vadász földön, vízen, levegőben.

Fészkelése, szaporodása:
Telepesen költ, a talajon zsombékokra, nádtörmelékből és növényi részekből készíti csésze alakú fészkét. A szülők kőkeményen védik a fészket. A fészekalja 2-4 tojásból áll, melyen 18-24 napig kotlik. A kikelt fiókák további 1 hónap elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***