Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

DOLMÁNYOS VARJÚ
(Corvus cornix, Hooded crow)


Előfordulása, élőhelye:
Európa keleti és Ázsia nyugati részén él és két kisebb populációja található a Brit-szigeteken és Észak-Afrikában. Nagy számban mezőgazdasági területeken, erdőszélen fordul elő, de a városokban lévő fasorokban és ligetekben is megtalálható. Megszokta az emberek közelségét, így Budapesten is rendszeresen előfordul. Magyarországon rendszeresen fészkelő faj.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 44-51 cm, szárnyfesztávolsága 84-100 cm, testtömege 370-650 gramm. Mérete és alakja szinte teljesen megegyezik a Vetési varjúéval, de azonnal felismerhető hamvasszürke testéről és fekete fejéről, illetve szárnyáról. A hím egy kicsivel nagyobb a tojónál. Erős, vaskos csőre és lábai feketék.

Életmódja, táplálkozása:
Gyakorlatilag mindenevő. Főleg rovarokat, kisebb emlősöket, madarakat eszik, de nem veti meg a növényi táplálékot sem. Kirabolja más madarak fészkét és rájár a hulladékra és a dögre is. A földeken, vízpartokon kisebb halakat, csigákat, bogyókat is elfogyaszt. A költési szezonon túl, laza állományokban akár 18-20 madár is együtt mozog a város különböző területén, ahol koncentrált táplálkozási lehetőségek adódnak.

Fészkelése, szaporodása:
A költés áprilisban kezdődik. Mezőgazdasági területekkel határos erdőkben, facsoportokban, mocsaras területeken a fák koronájába építi gallyakból készített fészkét, amelyet jól elrejt a szem elől. Fészekalja 4-5 tojásból áll, amelyen 18-20 napig kotlik. A kikelt fiókák 4-5 hét elteltével hagyják el a fészket, de a szülők még utána is etetik őket és a család még sokáig együtt marad.

Védettsége:
Magyarországon nem védett faj.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***