Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

HÁZI ROZSDAFARKÚ
(Common Redstart, Phoenicurus phoenicurus)

Előfordulása, élőhelye:
Európa nagy részén gyakori, Angliában és a Skandináv országokban csak a téli területeken fészkel. Ázsiában Kínáig, körülbelül a Sárga-folyó középső részéig megtalálható. Kisebb mennyiségben Észak-Nyugat-Afrikában is fészkel. Az egész Kárpát-medencében gyakori, rendszeresen fészkelő faj. Hegyvidéki sziklás területeken, kevés bokorral benőtt sziklafalakon, illetve kőbányák, ipartelepek épületein, gyárkéményein, valamint városok, falvak házainak ereszaljában fészkel. Szívesen beköltözik a kihelyezett fészkelő odúkba is. Magyarországon márciustól októberig tartózkodik, majd a Földközi-tenger vidékére vonul, egyes példányok azonban áttelelnek.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Karcsú testű, egyenes tartású madár. Testhossza 13-14,5 cm, szárnyfesztávolsága 23-26 centiméter, testtömege 13-19 gramm. Elég félénk, ideges, rozsdavörös farkát folyamatosan rezegtető mozgás jellemzi. A nemek megjelenése eltérő. A hím Európában koromfekete, feltűnő fehér szárnyfolttal. A tojó ezzel ellentétben szürkésbarna színű.

Életmódja, táplálkozása:
Elsősorban repülő rovarokat és pókokat eszik. Gyakran a környezetből kiemelkedő tereptárgyakon ülve vadászik a közelben elrepülő ízeltlábúakra, amelyeket hirtelen felröppenve zsákmányol, de időnként a talajon ugrálva is táplálkozik.

Fészkelése, szaporodása:
A tojó az épületek gerendázatára, ereszaljába, fali lyukakba vagy párkányok kövei közé rakja csésze alakú fészkét. Évente rendszerint áprilisban és júliusban költ, de megfelelő időjárás esetén és ha elegendő táplálék áll rendelkezésre, előfordul, hogy háromszor nevel fiókát. A költést követő első napokban a hím hordja a táplálékot, melyet a tojó etet meg a fiókákkal. Később mindkét szülő eteti őket elsősorban ízeltlábúakkal, kiegészítésképpen bogyókkal, gyümölcsökkel. A fészek körül kora reggeli és a késő délutáni órákban a legnagyobb a forgalom. Fészekalja 4-6 tojásból áll, amelyen 14 napig kotlik. A kikelő fiókák további 15-17 nap elteltével hagyják el a fészket. Az első napokban csak nagyon gyengén repülnek, bokrok sűrűjében, sziklák, kövek között rejtőznek el.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Odú típusa:
Megtelepedéséhez "C" típusú odúra van szükség eresz alá való kihelyezésével.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***