Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

KIS POSZÁTA
(Lesser Whitethroat, Sylvia curruca)

Előfordulása, élőhelye:
Nyári elterjedési területe Anglia és a skandináv országok kivételével gyakorlatilag egész Európát magában foglalja továbbá Szibéria középső részéig, valamint Észak-Kínáig kiterjed. A telet a Szaharától délre eső területeken tölti. Művelt területek, parkok, kertek idősebb sövényeiben, fiatal fenyvesekkben, bokros domboldalakon, tövises cserjésekben, illetve folyóárterek, erdők mellett lévő bokrok és sövények között egyaránt megtalálható.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Kicsi, de zömök alkatú, rövid farkú poszáta faj. Testhossza 11,5-13,5 cm, szárnyfesztávolsága 16-21 cm, testtömege 10-14 gramm. Háta szürkésbarna, alsóteste inkább fehér, a fejteteje és farka szürke színű. A fejtetőnél sötétebb szürke fültájék miatt olyan mintha álarcot viselne.

Életmódja, táplálkozása:
A főként pókokból, egyéb ízeltlábúakból és azok lárváiból álló táplálékot a bokrok között ugrálva gyűjti össze. Az állati eredetű táplálékot a tavaszi időszakban időnként pollennenel és nektárral, nyáron pedig bogyókkal és apróbb gyümölcsökkel egészíti ki. Hosszú távú vonuló.

Fészkelése, szaporodása:
Egy évben kétszer, májusban és júniusban költ. A bokrok közé rejti gyökerekből, fűszálakból és tollpihékből készített fészkét. Fészekalja 3-5 tojásból áll, amelyen 11-12 napig kotlik. A kikelt fiókák további 14 nap elteltével hagyják el a fészket. Szüleik még további 2-3 hétig táplálják őket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***