Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

KÜSZVÁGÓ CSÉR
(Common Tern, Sterna hirundo)

Előfordulása:
Széles körben elterjedt Eurázsiában, Észak-Afrikában, Észak-Amerikában és a Karib-tenger mentén. Áprilistól októberig tartózkodik Magyarországon, rendszeresen fészkelő faj. Hosszú távú vonuló, a telet Afrikában, az Egyenlítőtől délre tölti.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 34–37 cm, szárnyfesztávolsága 75–80 cm, testtömege 110–160 gramm. A nemek külseje hasonló. A költési szezonban csőrük erőteljesen kipirosodik, a vége azonban fekete marad. Fejteteje szintén fekete, homloka és alsóteste viszont fehér. A fiatal madarak háta és szárnya barna mintázatú.

Életmódja, táplálkozása:
Nevét az egyik legfontosabb táplálékáról, a Szélhajtó küsz nevű halfajról kapta. Halakra, apróbb rákokra, vízi rovarokra és azok lárváira vadászik, de olykor sáskákat is szívesen zsákmányol. A vízfelszín felett magasan lebegve, szitálva keresi a prédáját, majd hirtelen zuhanórepülésben a vízbe csapódva ragadja el.

Fészkelése, szaporodása:
Évente egyszer költ, a költési időszak májustól júliusig tart. Vándor madár, sokszor Dankasirályokkal közös telepeken, kolóniákban fészkel, ahol A fészek gyakorlatilag egy sekély talajmélyedés, amelyet kagylóhéjjal, fűvel vagy algával bélel. A fészekalj 2-3 tojásból áll, amelyen 21–22 napig mindkét szülő felváltva kotlik. A kikelt fiókák további 22-28 nap elteltével hagyják el a fészket. Az ivarérettséget 2–4 évesen érik el.

Védettsége:
Magyarországon fokozozzan védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***