Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

MEGGYVÁGÓ
(Hawfinch, Coccothraustes coccothraustes)

Előfordulása, élőhelye:
Európában, Ázsia mérsékelt klímájú tájain, valamint Észak-Afrikában honos. Magyarországon rendszeresen fészkelő, állandó faj, amely a lombos és lombelegyes erdők, parkok és gyümölcsösök lakója. Olyan kertekben is megtelepszik, ahol elegendő fa található.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Viszonylag nagy termetű, testéhez képest nagy fejű, rövid, vaskos nyakú madár. Testhhossza 16-18 cm, szárnyfesztávolsága 29-33 cm, testtömege 46-80 gramm. Kékesfekete szárnyain fehér keresztszalag található. Feje fahéjszínű, háta gesztenyebarna, alsóteste krémszínű. Fekete torokfoltja van.

Életmódja, táplálkozása:
Magevő madár, elsősorban kemény magvak, vadcseresznye, galagonya, juhar, kökény és kőris terméseit és rügyeit fogyasztja, de rovarokat, hernyókat is szívesen elfogyaszt. Nevét nem véletlenül kapta. A meggyfélék kemény magját erős csőrével több mint 50 kilopond nyomóerőt előidézve képes összeroppantani.

Fészkelése, szaporodása:
A költési időszak áprilistól júniusig tart. A tojó a fészket növényi részekből magas fák lombjai közé építi. Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyen 12-14 napig kotlik. A kikelt fiókák 10-11 napos korukban hagyják el a fészket. Ez idő alatt mindkét szülő táplálja őket. A család a tél kezdetéig együtt marad és közösen járnak táplálék után.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***