Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

MOLNÁRFECSKE
(Northern House-Martin, Delichon urbica)

Molnárfecske
Előfordulása, élőhelye:
Nyáron szinte mindenütt előfordul Európában és Ázsiában egészen India északkeleti csücskéig és Mandzsúriáig. Télen Afrikában és Ázsia délkeleti területein tartózkodik. Áprilistól októberig Magyarországon rendszeresen fészkelő. Gyakori telepesen fészkelő madár városokban, falvakban, tanyák körül.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 13-15 cm, szárnyfesztávolsága 26-29 cm, testtömege 13-23 gramm. A hím és a tojó hasonlít egymáshoz, mindkettőnek kékesen fénylő fekete feje és háta van, alsótestük fehér színű. Farkuk fekete színű, rövid és enyhén villás, lábuk fehér tollakkal borított.

Életmódja, táplálkozása:
Nagy csapatokban vonuló madár, csapatokban is költ. Nyár végén több százas csapatokba verődve indulnak el téli szállásaikra, a Szaharától délre. Repülő rovarokkal, főként legyekkel és szúnyogokkal táplálkozik.

Fészkelése, szaporodása:
Évente 2-3 alkalommal költ. A költési időszak májustól szeptemberig, néha októberig tart. Zárt, domború fészkét agyagból, sárból és szalmából általában tetőeresz alá vagy hidak gerendáira építi. Fészekalja 3-5 fehér tojásból áll, amelyen mindkét szülő 12-14 napig kotlik. A fiókák további 20-25 nap elteltével hagyják el a fészket. Ez idő alatt mindkét szülő táplálja őket. A második fészekalj fiókáinak etetésébe gyakran az első fészekaljból származó testvéreik is bekapcsolódnak. Ivarérettségüket 1 éves korukban érik el.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***