Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

NÁDIRIGÓ
(Great Reed-Warbler, Acrocephalus arundinaceus)

Előfordulása:
Európában és Ázsia nyugati részén honos. Nádasok lakója. Hosszútávú vonuló, a trópusi Afrikában telel. Magyarországon rendszeresen fészkelő faj, áprilistól szeptemberig tartózkodik a tavak, folyók nádasainak környékén.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 16-20 cm, szárnyfesztávolsága 24-29 cm, testtömege 24-40 gramm. Csőre erőteljes, feje és háta barna, alsóteste krémszínű, szemsávja és torka fehér, lába barnásszürke

Életmódja, táplálkozása:
Vízi rovarokkal, pókokkal, lepkék hernyóival, szitakötőkkel, apró halakkal, békák ebihalaival és bogyókkal táplálkozik. Territoriális viselkedése nem olyan erős, mint a rokon fajoknál.

Fészkelése, szaporodása:
Évente kétszer költ. A vízfelszín közvetlen közelébe a nádszálak közé építi mély, csésze alakú fészkét. Fészekalja 4-6 foltos tojásból áll, amelyen 14-15 napig kotlik. A kikelt fiókák további 11-12 nap múlva hagyják el a fészket. A nádirigóknál gyakori jelenség a poligámia, azaz egy hím példánynak több párja is van.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***