Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

ÖKÖRSZEM
(Winter Wren, Troglodytes troglodytes)

Előfordulása, élőhelye:
Európa és Ázsia mérsékelt övi részén honos. Eurázsián kivül Észak-Amerikában és a Földközi-tenger partvidékén elterülő afrikai régiókban is fészkel. Víz közelében lévő erdők, patakvölgyek sűrű aljnövényzetének, páfrány és szedersűrűségek lakója. Magyarországon rendszeres fészkelő, nem vonuló madár.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Apró termetű madár, gyakorlatilag oyan mint egy tollgombóc. Testhossza 9-11 cm, szárnyfesztávolsága 13-17 cm, testtömege 7-12 gramm. Felül fahéjbarna tollazata van alsóteste barnásfehér, finom, sötét, hullámos keresztsávokkal. Rövid farkát rendszerint felcsapva tartja.

Életmódja, táplálkozása:
Rovarokkal, pókokkal, lárvákkal és petékkel táplálkozik, melyet a talaj közelében rőzserakások, levélkupacok és gyökerek közt keresgélve talál meg. Időnként bogyókat is elfogyaszt és a folyóvizek partján apró élőlényeket is kihalászik a vízből.

Fészkelése, szaporodása:
Évente kétszer költ. A költési időszak áprilistól júliusig tart. A hím több zárt, gömbölyű vagy ovális alakú fészket épít, amiből a tojó választ ki egyet. Fészekalja 6-8 tojásból áll, amelyen 14-18 napig kotlik. A kikelt fiókák további 17 nap elteltével hagyják el a fészket. Az ivarérettséget egyéves korukban érik el.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Odú típusa:
Megtelepedéséhez "C" típusú odú kihelyezésére van szükség.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***