Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

ÖRVÖS GALAMB
(Common Wood-Pigeon, Columba palumbus)

Előfordulása, élőhelye:
Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is honos. Magyarországon rendszeresen fészkelő faj. A nyitottab erdőket és facsoportokkal borított tájakat, gyümölcsligeteket, fasorokat és parkokat részesíti előnyben élőhelyéül, de megművelt földeken, mezőkön, temetőkben és emberi településeken is egyaránt megtalálható. Megfelelő időjárási körülmények között állandó, de rövidtávra Nyugat-Európába vagy Észak-Afrikába vonul.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
A legnagyobb európai galambféle. Testhossza 38–43 cm, szárnyfesztávolsága 68-77 cm, testtömege 280–600 gramm. A felnőtt madaraknak jellegzetes fehér folt van a nyakukon, a fiataloknál ez még hiányzik. A nemek egyformák, nyakuk és farkuk szürke, mellük vörhenyesszürke. Hátuk és szárnyuk szürkésbarna.

Életmódja, táplálkozása:
A költési időn kívül nagy csapatokban él. Gyommagvakkal, gabonamagvakkal a tölgy makkjával, bogyókkal és gyümölcsökkel táplálkozik.

Fészkelése, szaporodása:
Évente 3-4 alkalommal is költ, a költési idő márciustól októberig tart. Erdőkben, ártereken fákra vagy bokrokra készíti vékony ágakból, fűszálakból összetákolt fészkét. Fészekalja 2 tojásból áll, melyeken 13-14 napig kotlik. A kikelt fiókák további 28–30 nap elteltével hagyják el a fészket. A fiókákat kezdetben begytejjel táplálják, amit a szülők maguk termelnek. Az ivarérettséget 1 éves korukban érik el.

Védettsége:
Magyarországon nem védett faj.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***