Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

SÁRGALÁBÚ SIRÁLY
(Yellow-legged Gull, Larus cachinnans)

Előfordulása, élőhelye:
Európa és Ázsia területén honos. Európában a Földközi-tenger és a Fekete-tenger partvidékén a leggyakoribb. Magyarországon nagy folyók és tavak mellett egész évben előfordul.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 52-58 cm, szárnyfesztávolsága 120-140 cm. A hímek testtömege 750-1500 gramm, a tojóké 680-1400 gramm. A kifejlett példánynak feje és alsóteste fehér, hátának tollazata világosszürke, farktolla pedig barnásfekete. Csőre és lába sárga. Csőre alsó részének végén piros folt látható.

Életmódja, táplálkozása:
Mint a legtöbb sirály, ez a faj is mindenevő. Tápláléka rovarokból, kisemlősökből, halakból, csigákból, kétéltűekből, madártojásból és fiókákból áll, de megeszi a gabonamagvakat és az olajbogyót is. Gyakori látogatója a kukáknak és a szeméttelepeknek.

Fészkelése, szaporodása:
A költési idő április közepétől július végéig tart. Telepesen fészkel, A fészket talajra, sziklára vagy homokra rakja. A fészek építésében mindkét szülő részt vesz. A fészek vagy egy talajmélyedés, vagy a környezetből összehordott kövekből, gyökerekből, illetve hulladékokból áll, amelyet általában növényi anyagokkal és madártollal bélelnek ki. Fészekalja 2-3 tojásból áll, amelyen 27-31 napig kotlik. A kikelt fiókák további 35-40 nap elteltével hagyják el a fészket, de a szülők még hetekig etetik őket.

Védettsége:
Magyarországon nem védett faj.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***