Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

SEREGÉLY
(Common Starling, Sturnus vulgaris)

Előfordulása, élőhelye:
Eurázsiában széles körben elterjedt faj. Dél-Afrika, Argentína, Ausztrália, Új-Zéland terülére, valamint az Egyesült Államokba is betelepítették. Az Egyesült Államokból Kanadába, Mexikóba, Kubába, Jamaicába, a Kajmán-szigetekre, és a Bahamákra is továbbterjedt. Mezőgazdasági területek, kertvárosok, tölgyerdők lakója. Magyarországon februártól novemberig tartózkodik, rendszeresen fészkelő faj, sőt időnként át is telel. A vonuló egyedek Dél-Európában vagy Észak-Afrikában telelnek.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 19-22 cm, szárnyfesztávolsága 13-15 cm, testtömege 74-90 gramm. Tollazata testének egész felületén sárgásfehér pöttyökkel borított, tollai fémes zölden vagy ibolyaszínüen csillognak. A fülfedő tollak zöldek, a szeme barna, a viszonylag hosszú csőre aranysárga színű, a lába pedig vörösesbarna.

Életmódja, táplálkozása:
Főként rovarokat és bogyókat eszik. Nagy tömegekben komoly károkat okoz a mezőgazdaságnak. Egy-egy kisebb szőlőültetvény termését már egyetlen népesebb csapat is rövid idő alatt teljesen letarolhatja. Védekezni ellene hagyományos módon, az ültetvények őrzésével, illetve a szőlősorok védőhálóval való letakarásával lehet.

Fészkelése, szaporodása:
Leginkább elhagyott harkályodúban, vagy löszfalak, esetleg épületek üregeiben fészkel, amelyet levelekkel, száraz fűvel, állati szőrrel és madártollal bélel ki. A költési időszak áprilistól júniusig tart. Fészekalja általában 5-7 tojásból áll, melyen 12-13 napig kotlik. A kikelt fiókák további 3 hét elteltével hagyják el a fészket. Ez idő alatt mindkét szülő eteti őket.

Védettsége:
Magyarországon nem védett faj.

Odú típusa:
Megtelepedéséhez "D" típusú odú kihelyezésére van szükség.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón megtekinthető:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***