Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

SZÁRCSA
(Common Coot, Fulica atra)

Előfordulása, élőhelye:
Elsősorban Európában és Közép-Ázsiában él, de Afrikában, Dél-Ázsiában és Ausztráliában is előfordul. Élőhelyéül a síkvidéki tavak, folyók nádassal borított területeit részesíti előnyben. Magyarországon szinte minden vizes területen megtalálható. Vonuló madár, a magyarországi állomány nagy része Dél-Európába és Észak-Afrikába vonul, az országban maradók a Balatonon és a Dunán töltik a telet .

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 36-42 cm, szárnyfesztávolsága 70-80 cm, testtömege 600-1000 gramm. Szeme világo spiros, csőre és homlokla fehér. Lába ólomszürke, sarkánál pirosas sárgászöld. A tollazata koromfekete. Ujjain bőrlebenyek vannak az úszás elősegítésére.

Életmódja, táplálkozása:
Vízi rovarokkal, halakkal, férgekkel és puhatestűekkel táplálkozik. Bukómadarakkal rivalizálva több méter mélyre is leúszik táplálékért. A halastavakon nem kedvelt madárfaj, mert a telepített halállományban komoly károkat okoz.

Fészkelése, szaporodása:
Vízinövényekből és nádból épített fészkét a nádasok szélébe építi. Fészekalja 7-9 tojásból áll, amelyen 21-24 napig kotlik. A kikelt fiókák nem sokkal kikelésük után elhagyják a fészket és követik anyjukat a vízbe.

Védettsége:
Magyarországon nem védett faj.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***