Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

SZARKA
(Black-billed Magpie, Pica pica)

Előfordulása:
Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerika nyugati részén is honos. Ez a szívós, jól alkalmazkodó madárfaj Magyarországon is szinte mindenütt megtalálható. Facsoportok, bozótosok és parkok lakója.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 40-51 cm, farokhossza körülbelül 20-22 cm, szárnyfesztávolsága 60 cm, testtömege 200-250 gramm. Mindkét nemnek tollazata fekete-fehér és kékes, hosszú, ék alakú szárnya van. Csőre vaskos, erős, fekete színű.

Életmódja, táplálkozása:
Magányosan vagy párban él. Táplálkozáskor akár tíznél is több madárból álló csapatokban portyázik. A szarka mindenevő, a magvakkal, rovarokkal, férgekkel, ételmaradékkal, dögökkel táplálkozik és a kisebb énekesmadarak fészkeinek rablója. Időnként előfordul, hogy nálánál kisebb, de felnőtt madarakat is megöl és elfogyaszt. Rendkívül intelligens madár. Vadon csapatba szerveződnek, és komplex stratégiákat alkalmaznak mikor más madarakra vadásznak illetve a ragadozók elleni védekezéskor.

Fészkelése, szaporodása:
Évente egyszer költ. A költési időszak áprilistól júniusig tart. A gallyakból és ágakból összehordott, agyaggal vagy trágyával összetapasztott nagy méretű, gömb alakú fedett fészkét a fák lombkoronájába építi, amelyet növényi anyagokkal és állatszőrrel bélel ki. Fészekalja általában 5-7 tojásból áll, amelyen a tojó 17-18 napig kotlik. A kikelt fiókák további 3-4 hét elteltével hagyják el a fészket. A fiatal szarkák 1 éves korukban lesznek ivarérettek. A szarkapár élethosszig tartó monogám párkapcsolatban él.

Védettsége:
Magyarországon nem védett faj.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***