Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

TENGELIC
(European Goldfinch, Carduelis carduelis)

Előfordulása, élőhelye:
Természetes elterjedési területe Európa, Nyugat- és Közép-Ázsia Közép-Szibéria és Észak-Afrika. Észak-Amerikába Ausztráliába és Új-Zélandra az emberek telepítették be. Később átterjedt Argentína és Brazília területére is. A Kárpát-medencében és Magyarországon is rendszeresen fészkelő faj. Félig nyitott, fákkal tarkított tájakon, szellős lombhullató erdőkben, lombelegyes fenyvesekben, útszéli fasorokban, valamint parkokban, gyümölcsösökben, kertekben egyaránt előfordul. Rövid távú vonuló. Magyarországon jellemzően állandó, a vonuló egyedek Európa déli részén töltik a telet.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
A Stiglic néven is ismert faj testhossza 12-13,5 cm, szárnyfesztávolsága 21-26 cm, testtömege 14–19 gramm. A kifejlett példányok arca piros, fejük fekete-fehér sávos, a fiataloké szürkésbarna, elmosódott sávokkal. Nyaktöve, háta, és szárnyának felső része világosbarna. Szárnya középső része sárga, vége fekete-fehér. Begye, melle oldalai élénk vörhenyesbarnák. Torka, farcsíkja és a hasa fehér. Csőre hosszú, hegyes és elefántcsont színű.

Életmódja, táplálkozása:
Főként magvakkal, de hernyókkal és bogarakkal is táplálkozik. Előszeretettel fogyasztja a bogáncs, a bojtorján, a sóska, az üröm és a nyírfa magvait.

Fészkelése, szaporodása:
Parkok, gyümölcsösök fáinak kölső ágaira rakja puha növényi anyagokból készített fészkét. Fészekalja 5-6 tojásból áll, amelyen 12-14 napig kotlik. A kikelt fiókák további 14-15 nap elteltével hagyják el a fészket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***