Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

VÍZITYÚK
(Common Moorhen, Gallinula chloropus)

Előfordulása, élőhelye:
Egész Európában megtalálható, kivéve Skandinávia és Finnország nagy részét, és Oroszország északi területeit. Nyugat-Ázsiában, Japánban, a Fülöp-szigeteken, Afrikában, valamint Észak- és Dél-Amerikában is előfordul. Magyarországon áprilistól októberig tartózkodik, rendszeresen fészkelő faj. Enyhébb tél esetén kis példányszámban itthon is telel. Sűrű növényzetű tavak, halastavak, ingoványos területek lakója.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 27-31 cm, szárnyfesztávolsága 50-55 cm, testtömege 145-490 gramm. A tollazata fekete, helyenként sötétbarnás árnyalatú, alsó farokvédője fehér. Hosszú zöld színű lába és lábujjai vannak, amelyek segítik az ingoványos talajon való közlekedésben. A nemek hasonlóak.

Életmódja, táplálkozása:
Növényekkel, bogyókkal, vízi rovarokkal, férgekkel és kis termetű puhatestűekkel táplálkozik.

Fészkelése, szaporodása:
Évente 2-3 alkalommal is költ. A költési időszak áprilistól augusztusig tart. Tetővel is ellátott kosár alakú fészkét a part menti növényzetben rejti el, amelyet nádból, egyéb vízinövényekből készít és puha növényekkel bélel ki. A fészek építésében mindkét szülő részt vesz. Fészekalja 7-10 tojásból áll, amelyen 19-22 napig kotlik. A kikelt fiókák további 6-7 hét elteltével hagyják el a fészket. Az előző fészekaljból kikerült madarak segítenek felnevelni testvéreiket. Az ivarérettséget 1 éves korukban éri el.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:



Forrás: www.termeszettar.hu <
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***