Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

VÖRÖSBEGY
(European Robin, Erithacus rubecula)

Előfordulása, élőhelye:
Szinte egész Európában, valamint Észak-Afrika egyes részein is előfordul. Magyarországon rendszeresen fészkelő, részben vonuló faj. Dús aljnövényzetű lombhullató- és fenyves erdők, parkok és fás kertek lakója.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Hossza 12,5-14 cm, szárnyfesztávolsága 20-22 cm, testtömege 16-22 gramm között. Háta és fejteteje barna, hasa fehér, arca és begye vörös, homloka és fülfedője szürke színű. Vékony, hegyes, tipikus rovarevő csőre van. Viszonylag hosszú csüdje az avarban való lépegetésben segíti.

Életmódja, táplálkozása:
Táplálékát leginkább a talajon keresi. Nyáron főleg ízeltlábúakkal és azok lárváival, csigákkal és férgekkel táplálkozik. Télen magvakat, bogyókat fogyaszt, illetve gyakori látogatója a kihelyezett etetőknek. Békés madár, de költési időszakban territoriális viselkedés jellemzi.

Fészkelése, szaporodása:
Évente kétszer költ, a költési időszak áprilistól júliusig tart. Fészekalja 5-7 tojásból áll, amelyen 13-14 napig kotlik. Ez idő alatt a hím táplálja a tojót. A kikelt fiókák további 12-15 nap elteltével hagyják el a fészket. a fiatal madarak 1 éves korukban érik el az ivarérettséget. Közismert kakukkgazda. A titokban a fészekbe helyezett, az övéitől eltérő méretű kakukktojást kikölti, a kakukkfiókát pedig felneveli.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Odú típusa:
Megtelepedéséhez "C" típusú odú kihelyezésére van szükség.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***