Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

ZÖLD KÜLLŐ
(Eurasian Green Woodpecker, Picus viridis)

Előfordulása, élőhelye:
Európa területén leginkább Skandinávia déli részén, Közép-Európa területein és Ázsia mérsékelt övi régióiban honos. Nagy kiterjedésű, nyílt lombhullató- és fenyves erdőkben, fákkal tarkított legelőkön, valamint parkokban, fasorokban, gyümölcsösökben és kertvárosokban él.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 30-36 cm, szárnyfesztávolsága 45-51 cm, testtömege 180–200 gramm között mozog. Csőrhossza 4,5 cm, nyelvhossza 10 cm. Tollazata a hátán zöld, hasa és begye világos, farcsíkja sárga, fejtetője piros színű. A hímek bajsza piros, a tojóké fekete. A fiatal egyedek arca, torka és begye sávozott.

Életmódja, táplálkozása:
Főként hangyákkal és más rovarokkal, valamint magvakkal és gyümölcsökkel táplálkozik, de akár a méhkaptárt is szétdúlja.

Fészkelése, szaporodása:
A költési időszak áprilistól augusztusig tart. A fészket egy maga által vájt faodúba készíti. Fészekalja 5–7 fehér tojásból áll, amelyen 17–19 napig mindkét szülő felváltva kotlik. A kikelt fiókák további 23-28 nap elteltével hagyják el a fészket. A fiatal madarak 1 éves korukban érik el az ivarérettséget.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***