Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

ZÖLDIKE
(European Greenfinch, Carduelis chloris)

Zöldike
Előfordulása, élőhelye:
A hideg, északi részeket kivéve, főleg Európában, Ázsia egy részén és Észak-Afrikában is fészkel, de az ember betelepítette Ausztrália, Új-Zéland, és Dél-Amerika területére is. Élőhelyéül elsősorban a nyílt mezőket, erdőszéleket, szellős parkokat és kerteket részesíti előnyben. Magyarországon gyakori, rendszeresen fészkelő faj. Egyes becslések szerint több mint 500 ezer példány él hazánkban. Az állomány nagyobb része áttelel, a vonuló példányok a a telet a Földközi-tenger partvidékén töltik.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 14-16 cm, szárnyfesztávolsága 24–28 cm, testtömege 80–100 gramm. A kifejlett hím színe élénkzöld, a tojó színe tompább, szürkébb. Faroktöve és szárnytükre élénksárga, kúpos csőre elefántcsont színű.

Életmódja, táplálkozása:
Főként különféle növények magvaival, fiatal rügyekkel és bogyós gyümölcsökkel, valamint apró ízeltlábúakkal, hernyókkal táplálkozik. A gabonamagvak fogyasztásával a mezőgazdasági területeken időnként kisebb károkat okoz, de ezt hernyók és egyéb kártevő rovarok pusztításával ellensúlyozza.

Fészkelése, szaporodása:
Évente általában kétszer költ. Fákra, bokrokba rakja fűszálakból, mohából, vékony gyökerekből épített fészkét, amelyet tollpihékkel bélel ki. Fészekalja 5–6 tojásból áll, amelyen 13–14 napig kotlik. A kikelt fiókák további 14-17 nap múlva hagyják el a fészket. Ez idő alatt a szülők apró ízeltlábúakkal, főként levéltetvekkel táplálják őket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***