Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

CSILPCSAPFÜZIKE
(Eurasian Chiffchaff, Phylloscopus collybita)

Előfordulása, élőhelye:
Európában, Ázsia déli részén és Észak-Afrikában él. Élőhelyéül a ritkás erdőket, parkokat, nagyobb kerteket, ligeteket részesíti előnyben. Magyarországon márciustól októberig tartózkodik, rendszeresen fészkelő faj. Vonuló madár, a telet Afrikában a Szaharától délre eső területeken tölti.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 10-12 cm, szárnyfesztávolsága 15-20 cm, testtömege 6-10 gramm. Tollazata felül barnásszürke, alul piszkosfehér változó mennyiségű sárgával keverve. Szemsávja mérsékelten sötét, szemöldöksávja világos, farcsíkja élénkzöld.

Életmódja, táplálkozása:
Főként ízeltlábúakkal, pókokkal, ászkákkal, csigákkal valamint bogyókkal táplálkozik. A sűrű bokrok között, az aljnövényzetben keresi táplálékát.

Fészkelése, szaporodása:
Egy évben kétszer költ. A tojó a talajra vagy a talajhoz közel építi fűszálakból álló gömb alakú fészkét. Fészekalja 5-7 tojásból áll, melyen 13 napig kotlik. A kikelt fiókák további 2 hét elteltével hagyják el a fészket. Ez idő alatt mindkét szülő levéltetvekkel, kisebb pókokkal eteti őket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***