Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

HÁZI VERÉB
(House Sparrow, Passer domesticus)

Előfordulása, élőhelye:
Olaszország kivételével egész Európában elterjedt, Észak-Afrikában és Ázsiában több alfaja van. A Földön egyike a legnagyobb elterjedési területű madárfajoknak. Magyarországon állandó, rendszeresen fészkelő faj.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 14-16 cm, szárnyfesztávolsága 21-26 cm, testtömege 24-38 gramm. Homloka, valamint a fejtető középső része barnásszürke, a szemtől kezdődő tarkóig húzódó széles sáv szürke. Hasi oldalának egyéb alsó részei fehérek, az oldalak felé egyre szürkébbek. Farktollai sötétbarnák. Szeme barna, csőre fekete, de télen inkább szürke, lába sárgásbarna.

Életmódja, táplálkozása:
Tápláléka főleg ízeltlábúakból és azok lárváiból áll. Étrendjét vadon növő lágyszárú növények magjaival valamint gabonamagvakkal egészíti ki. Hasznos rovarpusztító, mivel fiókáikat az első napokban kizárólag rovarokkal, főleg levéltetvekkel etetik, amelyeket gyakran a rózsatövisekről csipegetnek le. A téli időszakban gyakori látogatója a kihelyezett madáretetőknek.

Fészkelése, szaporodása:
Évente 2-3 alkalommal költ. A költési időszak áprilisban kezdődik. Gömb alakú fészkét rokonaihoz hasonló, melyet fűszálakból és szénából építi és tollakkal béleli ki, de szívesen elfoglalja a kihelyezet fészekodúkat is. Fészekalja 5-6 tojásból áll, amelyen 12-13 napig kotlik. A kikelt fiókák további 20-21 nap elteltével hagyják el a fészket. Ez idő alatt főleg a tojó ízeltlábúakkal eteti őket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 1000 forint.

Odú típusa:
Megtelepedéséhez "B" típusú odú kihelyezésére van szükség.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***