Header

PIXIMRE MADÁRKALAUZ

TÖRPE GÉM
(Little Bittern, Ixobrychus minutus)

Előfordulása, élőhelye:
Európa és Nyugat-Ázsia meleg és mérsékelt éghajlatú vidékein a leggyakoribb. Élőhelyéül folyók, tavak nádassal borított mocsara területeit részesíti előnyben, de csatornák mentén, horgásztavakon, sőt strandok közelében is előfordul. Magyarországon állandó, rendszeresen fészkelő faj. Vonuló madár, szeptemberben indul Dél-Afrikába, ahonnan májusban tér vissza Európába.

Megjelenése, fizikai jellemzői:
Testhossza 33-38 cm, szárnyfesztávolsága 49-58 cm, testtömege 120-150 gramm. Szárnyán nagyobb világos szárnyfolt látható. Hímje fekete-fehér és krémszínű, hasa világos, szürkés csíkokkal, fejteteje és háta sötét. A tojó jóval tompább színezetű, barnásabb, hasán pedig markánsabb a csíkozás. A fiatal egyedek inkább a tojóhoz hasonló rejtőszínűek, és a hátuk is csíkos.

Életmódja, táplálkozása:
Főként kisebb halakkal, gőtékkel, békákkal, ízeltlábúakkal táplálkozik. Kis tömege lehetővé teszi, hogy nádszálakon kapaszkodjon meg, onnan les zsákmányra.

Fészkelése, szaporodása:
Évente csak egyszer költ. A nádasban alkotja meg nádszálakból, nádlevelekből álló, csésze alakú fészkét, melynek helyét a hím választja meg. Fészekalja 5-7 tojásból áll, amelyen 17-19 napig kotlik. A kikelt fiókák további 25-30 nap elteltével hagyják el a fészket. Ez idő alatt mindkét szülő eteti őket.

Védettsége:
Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Fészekalja:
Fészekalja az alábbi fotón látható:



Forrás: www.termeszettar.hu
___________________________________________________________________________________

Vissza
Főoldal

*** © Designed by Imre Simon ***